Endelig ny bok: En forskers personlige reise inn i immunforsvarets mysterier

Mamma er en gåte - coverEtter et drøyt års arbeid er jeg endelig ferdig med en ny bok. Sammen med lege og forsker Anita Kåss har jeg skrevet «Mamma er en gåte».

Da Anita var 13 år gammel, døde moren hennes av leddgikt. Siden den gang har hun hatt et brennende ønske om å finne en medisin. Boken er fortellingen om hvordan det gikk.

Dette arbeidet har tatt det meste av min ledige tid, så på denne bloggen har det vært stille en stund. Jeg vil forsøke å gjenoppta bloggingen om ME, når jeg har fått landet etter dette nye bokprosjektet.

Men jeg tar meg den frihet å reklamere for den nye boken her, selv om det ikke handler om ME denne gangen. Allikevel er det godt kjent at immunforsvaret og autoimmunitet er et mye diskutert område også på ME-feltet, så boken er absolutt aktuell for dem som ønsker å lære mer om akkurat det. I tillegg håper vi å gi leserne en drivende god historie om et helt spesielt forskerliv.

I boken følger vi Anita gjennom barndommens strabaser med en alvorlig syk mor med leddgikt. Vi får lese om hvordan hun som trettenåring, i morens begravelse, bestemte seg for å bli forsker. Og om hvordan evne til nytenking, viljestyrke og stahet, fryktløshet og engasjement førte henne stadig nærmere en helt ny oppdagelse hun håper kan hjelpe mennesker som i dag mangler behandlingsalternativer.

Hun håper å avdekke noen av immunforsvarets hemmeligheter, med et ønske om å gjøre moren stolt.

Jeg har vært veldig heldig som har fått lov til å samarbeide med Anita Kåss for å fortelle hennes historie. Da forlaget Cappelen Damm ringte meg for å spørre om jeg ville skrive denne boken, var jeg ikke i tvil. Dette ville jeg gjøre!

Det er en sterk personlig fortelling om tilblivelsen av et forskerliv og et ønske om å gjøre en forskjell. Samtidig får leseren en lettfattelig innføring i hvordan immunforsvaret fungerer, og hvor galt det kan gå når dette systemet feilkobler – når kroppen begynner å angripe seg selv. Da oppstår det vi kaller autoimmune sykdommer.

Eksempler på slike er leddgikt, multippel sklerose, psoriasis, diabetes type 1, cøliaki, Bekhterev og en lang rekke andre sykdommer. Opp mot ti prosent av oss rammes av autoimmune sykdommer i løpet av livet. For de fleste pasientene finnes ingen kur.

Anitas mål er å finne bedre behandling. Og kanskje er hun i ferd med å lykkes.

Jeg håper du har lyst til å lese hennes historie.

 

De første tjue sidene av boken kan du lese her.

Vi har laget en Facebook-side som vi vil oppdatere med nyheter om boken og små snutter om immunforsvaret og dets mange mystiske sykdommer. Siden heter Anita Kåss: Mamma er en gåte.

Her kan du lese intervju med Anita i KK. A-magasinet hadde også en stor sak om boken.

Så håper jeg å bidra med mer blogging om ME om ikke så altfor lenge. For på det feltet er det en rivende utvikling for øyeblikket. Det er med andre ord masse å skrive om.

Alt godt,

Jørgen

(PS: Denne bloggposten er mine ord, for Anita er altfor beskjeden til å skrive noe slikt.) 

HER ER EN LITEN SMAKEBIT FRA BOKEN

Utdrag bok

 

 

 

7 kommentarer

Filed under Uncategorized

7 responses to “Endelig ny bok: En forskers personlige reise inn i immunforsvarets mysterier

 1. Kirsti

  Gratulerer med viktig bokutgivelse! Flott at god kunnskap immunforsvaret og autoimmunitet blir spredd.

  Likevel glad for at du kommer «tilbake» til ME-feltet. Ser fram til at din gode penn og kloke hode kan informere oss mer «tåkelagte» om hva som skjer på forskningsfronten. Det er du så god til. Hurra!

 2. Mille

  Bra! Gleder meg til boken, og ikke minst til nye bloggposter om ME.

 3. Magdalena

  Stort varmt grattis! Härligt att höra att du kommer att fortsätta med ditt ME-arbete, det ser jag verkligen fram emot 🙂

 4. Anonym

  Hej, Jörgen.
  Vi har setts på en konferens om ME i London , då du höll ett tal om denna sjukdom. Efteråt hade vi en mycket bra diskussion , som ledde till att du skickade din bok » de bortgjemte» till mig. Jag tackar för den och kan till fullo bekräfta den bild du målar upp om en mångfald av symtom, evigt sängliggande, grav trötthet och ingen behandling.
  Det måste därför vara konstigt att höra att jag behandlat bort problemet på ett par tusen patienter i Sverige och därför skaffat mig unika kunskaper om orsakerna till problemet.
  Jag hittade din bok nyligen när jag efter att ha blivit pensionär , flyttade mina medicinska böcker.
  Jag hoppas du hittar min kommenter och hör av dig till mig omgående. Vi behöver träffas!
  Du kan maila på Gunnar. Sandberg@vanneviken.se. ( Var snäll och lämna inte ut den mailadressen. Jag skulle få flera tusentals människor att maila).
  Hjärtliga hälsningar Gunnar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s