Nytt blod

«They clearly had some form of immune activation. But the question was: Why?»
Dr. Ian Lipkin, CDC Conference Call, 9. oktober 2013.

«Verdens mest feirede virusjeger» og en forsker som «skiller seg ut». Det er ikke mine ord, men hvordan Ian Lipkin beskrives i Discover Magazine og The New York Times. Lipkin er forskeren amerikanske myndigheter løper til når det er et virusutbrudd ingen finner ut av, og det var han norske lakseforskere tok kontakt med da et mystisk laksevirus herjet i Europa. Hvorfor? Fordi Lipkin som regel finner et svar.

Ian Lipkin. (Foto: Columbia University)

Nå har han og kollegaene på verdensledende Center for Infection and Immunity i New York satt, om ikke alle, så i alle fall en del kluter til for å løse ME/CFS-gåten.

– Disse pasientene er åpenbart syke. De har en form for immunaktivering, sa Lipkin i et bloggintervju høsten 2012, og nå er forskergruppen hans godt i gang med å analysere prøver fra flere hundre pasienter samlet inn fra noen av de fremste ME/CFS-legene i USA (285 pasienter og 200 friske kontroller).

De har også prøver av spinalvæske fra 60 pasienter, noe som er et unikt materiale å jobbe med ettersom det ikke er lett å få fatt i. Det er væsken som ryggmargen og hjernen ”flyter” i, og det regnes for å være et av forskernes beste vindu inn i sentralnervesystemet. Det er derfor knyttet stor spenning til hva Lipkins gruppe finner der.

Arbeidet på Center for Infection and Immunity er blant de mest omfattende biomedisinske forskningsinnsatsene som er gjort på ME/CFS-feltet noensinne. Ennå er det ikke publisert studier fra arbeidet, men Lipkin har sagt at de første resultatene er nært forestående. Overraskende nok fortalte han nylig om noe av det de har funnet i en weboverført telefonkonferanse med amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

– Våre funn antyder at det er vedvarende stimuli som fører til aktivering av immunsystemet, og det kan være en forklaring på flere av symptomene i sykdommen, sa Lipkin i samtalen med CDC.

Her kan du lese en transkripsjon av foredraget til Lipkin.

Lipkin har også lett iherdig etter en rekke virus i prøvene, men fant så godt som ingenting. Det kan tyde på at selv om et virus kan utløse ME/CFS, er det kanskje ikke selve viruset som holder sykdommen ved like. Teorien til flere forskergrupper er at immunsystemet kvitter seg med viruset, men at det allikevel har utløst en feilfunksjon i kroppen som forårsaker en rekke symptomer.

Lipkin har blant annet sett på cytokiner, som er små proteiner som formidler signaler mellom immunceller, og han fortalte at de har funnet tegn på unormal aktivering av immunsystemet både i blodprøvene og spinalvæskeprøvene. I tillegg trakk han fram noe han fant svært interessant, nemlig at prøvene fra de pasientene som hadde vært syke mer enn tre år ga andre funn enn prøvene til pasientene som hadde vært syke i kortere tid.

– Vi fant at tre år var et vippepunkt, hvor vi så store forskjeller mellom de to gruppene, sa Lipkin, men mye arbeid gjenstår for å finne ut om det funnet er riktig og viktig. Hvis det viser seg å stemme, kan det tyde på at sykdommen på sett og vis skifter profil over tid, og at problemene muligens forplanter seg til andre systemer i kroppen, noe som ikke er uvanlig i komplekse sykdommer. Det kan selvsagt ha betydning for hva slags behandling pasientene skal ha. Kanskje skal pasienter som er tidlig i sykdomsforløpet ha en annen form for behandling enn de som har hatt sykdommen i lang tid. Hvis dette funnet er riktig, åpner det i alle fall for en rekke nye muligheter og spor.

Lipkin er også svært opptatt av diagnostiseringen av pasientene han forsker på. Lipkins pasienter oppfyller alle både Canadakriteriene (de snevreste diagnosekriteriene) og Fukudakriteriene (de mest brukte diagnosekriteriene i forskning). Han ekskluderer også alle pasienter som har eller har hatt en depresjon, stoffskiftesykdom og prøver som indikerer infeksjoner i leveren og en del andre ting.

– I slik forskning er det helt avgjørende at vi er sikre på at vi sammenligner epler med epler, ikke epler med appelsiner, sa Lipkin.

For å få en oversikt over hvorfor bruk av diagnosekriterier er en så opphetet debatt innen ME/CFS kan du lese bloggposten Diagnoseforvirringen.

I telefonkonferansen med CDC fortalte han også at han så vidt var involvert i forskning på ME/CFS på 1990-tallet, da han samarbeidet med svenske forskere for å undersøke en mistenkt sammenheng mellom bornavirus og ME/CFS. Lipkin og svenskenes studie fant ikke en slik sammenheng, men de så noe annet i prøvene som Lipkin stusset over – en unormal aktivering av B-cellene i immunsystemet.

– Som mange husker, var det på den tiden en sterk oppfatning i deler av det vitenskapelige og medisinske miljøet, ikke i hele miljøet, men i deler av det, at dette er en psykisk lidelse. Jeg sa at basert på våre funn, hadde vi svært sterke bevis for at personer med CFS var syke. Det var en virkelig, fysisk lidelse, og de fortjente at det ble gjort et dypdykk for å finne ut av hvorfor de var syke, sa Lipkin, og understreket at han nå er glad for å se at ME/CFS blir gitt mer oppmerksomhet.

Lipkins gruppe fortsetter arbeidet med å jakte på hva som ligger bak avvikene de finner i immunsystemet. De gjør også videre undersøkelser for å se etter mulige infeksjoner hos over 450 pasienter, noe som er et historisk stort antall for denne type forskningsarbeid i ME/CFS. I dette arbeidet ønsker de også å lete etter tidligere infeksjoner, det vil si infeksjoner pasientene har hatt og som kroppen har nedkjempet, men hvor enkelte «fotavtrykk» etter infeksjonen fortsatt kan spores i kroppen.

Lipkin sier at de snart vil publisere studier fra arbeidet, og at de er godt i gang med videre analyser. Blant annet er han svært interessert i å gjennomføre mer forskning på tarmfloraen i ME/CFS ettersom forskning de siste årene har vist hvor viktig innvirkning den har på immunsystemet. Forskerne antar at det er rundt ti ganger mer tarmbakterier enn celler i menneskekroppen, så det er kanskje ikke så rart at dette får stadig mer oppmerksomhet i den medisinske verden.

– Jeg tror mikrobiomet kommer til å være der det skjer. Det er hva jeg tror, så jeg ivrer virkelig etter å forfølge det sporet, sa Lipkin.

Artikkel i Morgenbladet om mikrobiomet.

Vil du lese hele foredraget fra Ian Lipkin, finner du det her.

Ønsker du å vite litt mer om mikrobiomet? Her er en glimrende animasjonsvideo laget av National Public Radio (NPR):

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “Nytt blod

  1. Lina Jonsson

    Tack för den utmärkta bloggen och den fantastiska boken du skrivit. Jag Lina som är sjuk i ME sedan 1995 och Johnny som är min vän i vått och torrt. har läst boken. Det skulle vara fantastiskt om den kunde komma ut på svenska så fler i Sverige kunde upptäcka boken.

  2. Tilbaketråkk: ME på vei inn i forskervarmen | De Bortgjemte

  3. Tilbaketråkk: Toppforsker på barrikadene for ME-forskning | De Bortgjemte

  4. Tilbaketråkk: Microbe Discovery Project | ME-mammas betroelser

  5. Tilbaketråkk: ME-senter nr. 1: Virusjeger, immunekspert og sjarmen med tarmen | De Bortgjemte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s