Hva sier forskningen om kognitiv terapi og ME/CFS?

«The great challenge that faces the field is how to engage scientists to undertake research into the condition that will translate into new diagnostic tests and treatments that go beyond controlling symptoms.»
Professor Stephen T. Holgate i artikkelen Chronic fatigue syndrome: understanding a complex illness, Nature Reviews Neuroscience (2011)

Jeg har skrevet en kronikk i Dagens Medisin som er Norges største uavhengige nyhetsavis for helsevesenet. Kognitiv terapi har vært en omdiskutert behandlingsform for ME/CFS-pasienter, og det har vært en klar tendens blant en del fagpersoner til å overselge effekten av slik behandling. Kronikken handler om hva forskningen faktisk viser om kognitiv terapi og ME/CFS.

Hele kronikken kan leses her på nettsidene til Dagens Medisin.

Lenke: http://www.dagensmedisin.no/artikler/2013/05/27/kognitiv-svikt-i-me-debatten/

Kognitiv svikt i ME-debatten

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Hva sier forskningen om kognitiv terapi og ME/CFS?

  1. Undrende....

    Fin kronikk og takk for at du er på banen for oss, Jørgen. Synes igjen dessverre det er blitt veldig stort fokus på psykiatri som årsaksforklaring til ME. Kognitiv svikt…? Du spør mer enn betimelig. Syns jeg har merket en endring siste året i negativ retning etter at nyhetene om Mella og Fluge la seg. Og ja, dette midt oppe i MEandYou aksjonen. Jeg er igjen blitt forsiktig med å si at jeg har diagnosen. Føler igjen på mistenkeliggjøringen. Føler igjen på avmakten. Har en datter som skal utredes for ADD/ADHD, fastlege har henvist til BUP. Hun var først var hos PPT for kartlegging av særlig vansker med matte, oppmerksomhet og konsentrasjon og søvnvansker. De har samtidig valgt å blande inn BV noe som fastlegen sier er helt feil i dette tilfellet. For han mistenkte ADHD problematikk straks. BV på sin side vil likevel gjøre en utredning, og det skal jeg tåle. MEN det jeg reagerer veldig på er at de i et brev om utvidet sakstid, fordi de fortsatt avventer opplysninger fra fastlege m.fl., skriver at mor er psykisk syk. And thats it.. Ikke noe om opplyst ME diagnose eller annen gjennomgått meget konkret fysisk sykdom. Og det altså uten begrunnelse eller andre uttalelser å vise til, som de innleder brevet med.. Ved forsøk på kontakt for en forklaring, ringer de ikke tilbake. Jeg har tidligere lest at flere med ME har opplevd dette, å bli (om)diagnostisert av BV og at disse setter til side ME diagnosen, (antar fordi den er somatisk, og ved en psykisk lidelse åpner lovverket lettere for tiltak). Jeg har også hørt om psykologer som (i terapi for å mestre ulike konsekvenser av ME) stiller seg åpne overfor pasientens diagnose, kontrer (feiger?) helt når de skal uttale seg in public, og da bruker betegnelser som multifaktorielle årsaker, stressbelastning, depresjon m.v. Jeg kontaktet PPT via skolen og fastlege fordi jeg kun ønsker det beste for min datter, men dette oppleves slett ikke som hjelp. PPT har ikke engang laget en rapport på kartleggingen for trekvart år siden. Nå handler visst alt om min ME diagnose, og jeg er spent på holdningen hos BUP. Jeg trodde ikke tidligere disse historiene var korrekte, i beste fall at der lå noe ufortalt under. Men nå tviler jeg ikke lengre på at slike overgrep skjer. Er man helt rettsløs med denne diagnosen?

  2. Tilbaketråkk: 2014 | De Bortgjemte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s