God reportasje om Lightning Process i Dag og Tid

Som mange allerede har fått med seg publiserte ukeavisen Dag og Tid en grundig og kritisk reportasje om alternativmetoden Lightning Process’ voldsomme gjennomslag i Norge (som det eneste landet i verden med unntak av Storbritannia).

Saken har tittelen «Folkehelsa inn i mystikken», og tar utgangspunkt i at Folkehelseinstituttet har søkt om ni millioner kroner fra Forskningsrådet for å gjennomføre en studie på Lightning Process og ME/CFS. Blant de intervjuede i saken er forsker Per Magnus på Folkehelseinstituttet, medisinprofessor Ola Didrik Saugstad, forsker Vegard Bruun Wyller, coach Live Landmark og Phil Parker (oppfinneren av LP).

Undertegnede er også intervjuet, og jeg kritiserer blant annet min egen yrkesstand for slett arbeid i denne saken (saken er på nynorsk):

– Utbreiinga av dette i Noreg er heilt spesiell. Eg meiner norske journalistar ikkje har gjort jobben sin på dette feltet. Det har vore ekstremt mange ukritiske reportasjar. Media burde vore flinkare til å setje spørjeteikn og følgje opp sakene: Somme av dei som stod fram i media og erklærte seg friske etter LP-kurs, har jo blitt like sjuke att seinare, seier Jelstad.

Saken er nå lagt ut her i sin helhet på nettsiden til Dag og Tid.

Og her er pdf-er av saken:

Dag og Tid – side 1

Dag og Tid – side 2

Dag og Tid – side 3

Dag og Tid – side 4

Reklame

8 kommentarer

Filed under Uncategorized

8 responses to “God reportasje om Lightning Process i Dag og Tid

 1. Gunilla

  Hej Jörgen.
  Det är helt otroligt att Lightning Process har fått en sådan genomslagskraft
  I Norge ( och Storbritannien ). Här i Sverige pratas det inte alls om det som något botemedel mot ME .
  Att Folkehelsen skulle lägga 9 miljoner för att studera tekniken av LP med 200 ME patienter verkar inte vettigt.
  Dom pengarna skulle så väl behövas till forskningen av ME i stället.
  ME är en sjukdom i immunsystemet och mot det hjälper inte LP.
  Dom som säger att dom blivit botade av LPmetoden ( och det efter 3 dagar) har blivit feldiagnostiserade och har inte ME.
  Jag vet att jag har ett fel i immunsystemet,det märker man på dom symptom man har, och det finns inte en chans att jag skulle bli frisk av denna metoden.
  Så detta är inte något jag tror på, jag vill bli frisk, men jag tänker inte lägga pengar på något som för mig verkar som humbug.
  Ni har ju en läkare i Norge som heter Maria Gjerpe som själv har ME.
  Hon har ju varit på Lightning Process, vilket inte gav henne någon förbättring utan hon blev istället sämre.
  Ja detta är min åsikt om Lightning Process.
  Ha det bra

 2. LB

  Man kan få hjelp til å snu en ond sirkel som har med hele sykdomssituasjonen å gjøre. Jeg tror LP kan hjelpe for en undergruppe av ME-syke i denne sekkediagnosen. Men at det kommer på et riktig tidspunkt i sykd.forløpet (derav søknad og utsiling etc). Jeg hadde selv god nytte av LP. Fikk noen bedre år. Men veldig stor grad av energisvikt og immunsvikt likevel altså i de bedre årene også. Kollapset helt 4 år etter, men det var på ingen måte LP sin skyld. Heller mitt eget overmot. Man må velge instruktør med omhu og på ingen måte presse kroppen. Det kan være nyttig på rett tidspunkt, og graden av nytte avhenger av hvilken variant av sykdommen man har tror jeg. Skal de forske på LP må noen gå grundig gjennom diagnosekriteriene ja. Biomedisinsk forskning må vi ha, fort..

 3. Måne

  Endelig! Det er vel den første artikkelen i media som stiller spørsmålstegn ved LP som «behandling» for ME.. Skjønt LP-coachene selv vokter seg vel for å kalle det behandling.. Men det er jo bare for å slippe ansvar i etterkant når folk blir sykere av LP. Frekt, spør du meg!
  Jeg har selv erfaring med LP, og er ikke det minste tvil om at dette er botkastede penger! Etter å ha » brukt prosessen», som de ynder å kalle det, i et år uten bedring, ga jeg opp. Det er jeg svært glad for i dag! Da jeg sakte ble dårligere, var jeg endelig villig til å innrømme at jeg i min søken etter å bli frisk hadde latt meg lure.. Min påstand er at LP egner seg for friske folk som ønsker å dreie livet sitt i en ny retning eller holde strengt fokus på bestemte saker, f.eks iderettsprestasjoner. LP HAR INGEN PLASS SOM » BEHANDLING» ELLER «TRENING» FOR ALVORLIG SYKE MENNESKER! -Enten det gjelder ME-, MS-, eller kreftsyke! Det er virkelig helt utrolig at FHI har latt seg lure til å tro på dette!
  Til opplysning:
  Ingen av oss ME-syke som deltok på LP-kurset jeg var, ble friske eller oppnådde noen som helst bedring.
  Men en ble så alvorlig syk av livstruende infeksjoner i etterkant at h*n var døden nær ved flere anledninger! Hvem har ansvaret når dette skjer?
  Selv har jeg i etterkant fått påvist en rekke infeksjoner etc og jeg har gjennom biomedisinsk behandling fått et langt friskere liv.
  Det er en skam og et hån mot ME-pasienter i Norge dersom denne søknaden fra FHI går igjennom hos forskningsrådet!
  Disse pengene burde heller brukes på biomedisinsk forskning!
  Tar dette marerittet aldri slutt???

 4. Hei Gunilla, LB og Måne,
  Og takk for innlegg og diskusjon. Det er mye følelser ute og går i denne debatten, og det er kanskje forståelig. Jeg mener LP har fått altfor stor oppmerksomhet i Norge sett opp mot hva det faktisk er, og det er problematisk at det delvis er blitt legitimert av flere fagfolk i helsevesenet ettersom det er veldig, veldig langt unna å være vitenskapelig dokumentert i tillegg til å være svært kommersielt. Det betyr selvsagt ikke at ikke enkelte kan ha hjelp av slik coaching, men det tror jeg neppe er unikt for ME/CFS – og det er denne særegne koblingen til ME/CFS som har vært noe merkelig etter mitt syn. I tillegg er det en hel rekke svært like metoder som LP som overhodet ikke får denne type oppmerksomhet (og da heller ikke samme fortjeneste).

  Så får vi se hvor denne debatten bærer videre. Får i det minste håpe den blir noe mer edruelig.

 5. Tilbaketråkk: En Messias i norsk helsevesen? | MElivet

 6. Tilbaketråkk: Hvorfor er LP i det hele tatt et tema? | Dagens lille ME-glede

 7. Tilbaketråkk: Lightning Process mot ME – hva sier tallene? | MElivet

 8. Tilbaketråkk: Lightning Process as treatment for ME – what are the figures? | MElivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s